Huidverzorging

Wat voor een huidtype heeft u?

De huid reageert op externe factoren als kou, warmte, zon, wind en smog. De huid is bedekt met een dun laagje vet, ‘talg‘ genoemd, om het orgaan tegen deze externe factoren te beschermen. Het is daarom heel belangrijk dat de talgproductie van uw huid in balans is.

We kunnen drie huidtypen onderscheiden:

  • de vette huid
  • de droge huid
  • de gevoelige huid

Natuurlijk komen er combinaties van de bovengenoemde huidtypen voor. Zo is de huid op het voorhoofd, de neus en kin vaak vetter. Voor het gemak houden we hieronder een strikte scheiding aan.

De vette huid

Anders dan men wel denkt, is een vette huid helemaal niet erg. Dankzij de natuurlijke bescherming – talg – blijft de huid langer jong en zullen zich waarschijnlijk minder snel rimpels en lijnen vormen. Het enige nadeel van een vette huid is dat deze vaak glimt en dat zich pukkeltjes kunnen vormen door de rijkelijke talgproductie.

De dagelijkse verzorging

Om glimmen tegen te gaan, bent u vaak geneigd om een nogal agressief product voor de vette huid te gebruiken. Daarmee bereikt u echter het tegenovergestelde resultaat, want agressieve producten stimuleren nu juist de talgproductie. De huid wordt dus nog vetter. U kunt uw huid beter goed reinigen met producten voor de vette huid zonder alcohol of zeep.  Voelt de huid niet trekkerig aan, dan is een dagcrème (zeker als uw jong bent) voldoende. Kies altijd crèmes voor de vette huid en verwen uw huid eens per week met een maskertje voor de vette huid. Is de talgproductie uit evenwicht en ontstaan pukkeltjes, gebruik dan een product dat de talgproductie reguleert en weer in balans brengt.

De droge huid

De droge huid kenmerkt zich door een gebrek aan vocht of talg. De huid kan droog zijn door externe factoren als de zon of de wind maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals stress en leeftijd. Het gebruik aan talg kan zijn veroorzaakt door een langzame talgproductie of door fijne poriën. Een droge huid is weinig elastisch en vertoont snel rimpels en lijnen.

De dagelijkse verzorging

Breng ’s morgens en ’s avonds een hydraterende (vocht inbrengende) crème aan die de huid beschermt tegen zon, wind en kou. Reinig de huid met een lotion of reinigingsmelk die geschikt is voor de droge huid. Verwijder regelmatig de dode huidcellen door middel van een delicate scrub. De huid ziet er weer glanzend en gezond uit. Scrub je huid niet meer dan één keer per week en voed de huid met een masker voor de droge huid.

De gevoelige huid

De gevoelige huid herken je aan kleine pukkeltjes, bobbeltjes, rode vlekken en droge huidschilfertjes.

De dagelijkse verzorging

De dagelijkse verzorging van de gevoelige huid moet vooral van binnenuit komen. Drink veel water en eet voldoende groenten en fruit. Zorg er verder voor dat je voldoende nachtrust krijgt (tenminste zeven uur per nacht). Tijdens het slapen herstelt de huid zich namelijk. Vooral de gevoelige huid heeft daarom veel baat bij schoonheidsslaapjes. Vermijd verder excessieve stress en bescherm je huid tegen schadelijke factoren van buitenaf (zon, kou, wind, maar ook sigarettenrook). Gebruik voor de dagelijkse verzorging producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid.

Wil je advies op maat? Maak dan een afspraak en dan help ik je graag.